Krakowskie szkoły zapewniają posiłki i dbają o ich jakość
Każda szkoła podstawowa, w tym także szkoła artystyczna realizująca kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej, ma obowiązek, zgodnie z przepisami, zapewnić uczniom jeden gorący posiłek w ciągu dnia, a co za tym idzie – zorganizować na swoim terenie miejsce wydawania i spożywania obiadów (jadalnię). Korzystanie z posiłku jest dobrowolne i odpłatne.
Sposób realizacji tego zadania uzależniony jest od infrastruktury, którą dysponuje szkoła – nie ma przepisów, które zobowiązywałyby placówki do prowadzenia własnej kuchni. Obiady podawane uczniom mogą być przygotowywane poza szkołą i dowożone do niej w formie cateringu lub we współpracy z ajentem.
Miasto Kraków prowadzi 130 szkół podstawowych. W 23 z nich – głównie tam, gdzie szkoły podstawowe połączone są w zespół z przedszkolem – działają stołówki w znaczeniu nie tylko miejsca spożywania, ale i przygotowywania posiłków, a rodzice lub opiekunowie dzieci pokrywają koszt produktów niezbędnych do przygotowania obiadu. W pozostałych przypadkach gorące posiłki dostarczane są do szkoły w formie cateringu lub przez ajentów. Rodzice lub opiekunowie pokrywają wtedy pełny koszt ciepłego posiłku. W dwóch szkołach podstawowych wchodzących w skład podmiotów leczniczych uczniowie mają zapewnione codzienne, pełne wyżywienie.
Koszty posiłków w szkołach mogą się różnić, ponieważ nie ma norm prawnych ustalających ich jednostkową cenę, a ponadto zależne są one od formy wykonywania usług gastronomicznych (catering, współpraca z ajentem). Jeżeli obiady przygotowywane są w szkolnej stołówce, dyrektor szkoły ustala ich cenę w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę.
Uczniowie krakowskich szkół mają także możliwość korzystania z dofinansowania do posiłków zgodnie z uchwałą Rady Miasta Krakowa z 2014 roku. Program dożywiania realizuje Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Krakowie.
W wielu szkołach podstawowych funkcjonują także sklepiki lub do dyspozycji są automaty, w których można kupić zdrowe przekąski, spełniające odpowiednie normy co do zawartości cukru, tłuszczu i soli, określane przez ministra zdrowia. Wszystkie krakowskie szkoły podstawowe angażują się w realizację programów i projektów promujących wśród uczniów zdrowe nawyki żywieniowe (m.in. pogadanki, warsztaty kulinarne, uprawa szkolnego ogródka).