O jadalnym Krakowie porozmawiamy przy wspólnym stole
Tematem przewodnim tegorocznej edycji „Jadalnego Krakowa” jest właśnie „Wspólny stół i relacje”. Spotkania przy wspólnym stole, by dzielić się jedzeniem, bardzo często są również okazją do rozmów. Takich nigdy nie brak w przypadku tematów tak wielowątkowych i złożonych jak suwerenność żywieniowa miast, jadalny krajobraz, czy miejskie ogrodnictwo. Mamy nadzieję, że właśnie wspólne rozmowy będą okazją do tego, by upowszechniać, łączyć i budować idee oraz inicjatywy odpowiadające wyzwaniom, przed którymi stoimy jako miasta.
Nie zabraknie rozmów o relacjach właśnie oraz ich wpływie na nasze odżywianie i zdrowie. Porozmawiamy o tym, jak wprowadzać do dziecięcej diety warzywa, by nie były niemiłym dodatkiem a upragnionym smakołykiem. Podpytamy również Master Chef’a, o to jak uzyskać swobodę w kuchni, wykorzystując skutecznie zasoby lodówki i ograniczając ilość odpadów. Tematyka marnowania żywności pojawi się również w innej odsłonie, jest to bowiem sprawa najwyższej wagi dotycząca wielu podmiotów od gastronomii, szkół i przedszkoli po nasze domowe gospodarstwa. Nie mniej istotną kwestią jest wykorzystywanie lokalnych zasobów i skracanie łańcuchów dostaw, w czym może pomóc tworzenie kooperatyw żywnościowych.
– Wierzymy, że wszystkie te rozmowy pozwolą na lepsze zrozumienie trudnych niekiedy, ale niezwykle ważnych tematów związanych z żywnością. Nasze decyzje mają znaczenie, a ich świadome podejmowanie będzie łatwiejsze dzięki wiedzy i doświadczeniu ekspertów z którego możemy czerpać. Niech słowa wokół stołu płyną i sieją inspiracje, wiedzę i wsparcie w zmianie na bardziej przyjazne i zielone życie – mówią organizatorzy projektu.
Harmonogram spotkań i zapisy:
- „Wspólny stół i relacje” – 20 kwietnia, sobota, w godz. 18.00–20.00, pałac Potockich – Małgorzata Majewska (językoznawczyni) i Katarzyna Błażejewska-Stuhr (dietetyk kliniczny i psychodietetyk);
- „Kooperatywy zmieniają Twój świat” – 23 kwietnia, wtorek, w godz. 17.30–19.00, Apteka Designu, ul. Mikołaja Kopernika 19A, spotkanie w formie stacjonarnej oraz online – Maria Sykut i Kaśka Maciąg (Kooperatyw „Dobrze”) oraz Ewa Kopczyńska (Wawelska Kooperatywa Spożywcza).
Szczegóły na temat cyklu rozmów znajdziesz na stronie ZZM.
Majowy pogram projektu „Jadalny Kraków Talks. Od słowa do stołu” zostanie ogłoszony już wkrótce.