Jak przypomniała KAS w Krakowie, wwożenie na teren Unii Europejskiej mięsa i wędlin bez odpowiednich zezwoleń jest nielegalne i grozi chorobami zakaźnymi takimi jak np. pryszczyca. Zgodnie z przepisami, wyroby zostały zatrzymane i będą zutylizowane. Podróżni otrzymali mandaty o łącznej wartości 5 tys. zł.
"Na terytorium Unii Europejskiej nie można wwozić produktów mięsnych ani mleczarskich bez przeprowadzenia granicznej kontroli weterynaryjnej. W przypadku ruchu podróżnych przywóz takiej żywności jest całkowicie zakazany. Podróżnym zaś grozi grzywna lub odpowiedzialność karna" – powiedział Maciej Kopacz, kierownik Oddziału Celnego Port Lotniczy Kraków-Balice Małopolskiego Urzędu Celno-Skarbowego, cytowany w środowym komunikacie prasowym.
Każdy z krajów ma własne zasady dotyczące wwozu określonych produktów, np. wwiezienie: żywności, roślin, zwierząt i skór zwierzęcych do Australii jest całkowicie zakazane. Dlatego - podkreśliła KAS - zawsze warto sprawdzić ograniczenia przed podróżą do danego kraju, np. na stronie polskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych.
Informacje o towarach objętych ograniczeniami i zakazami w ruchu transgranicznym można znaleźć też na https://www.podatki.gov.pl/clo/informacja-dla-osob-fizycznych/towary-objete-ograniczeniami-i-zakazami/. (PAP)
bko/ drag/
