Czy kuchnia może być pełna niebezpieczeństw?

fot. nadesłane
Każdemu z nas zdarzyło się na pewno zatrucie. Możemy zawdzięczać to nie nieświeżemu jedzeniu w restauracji, ale również z własnej kuchni! Kuchnia jako miejsce, gdzie przygotowujemy posiłki, powinna być najbardziej sterylnym pomieszczeniem w domu, ale okazuje się, że tu właśnie czai się najwięcej bakterii. Według mikrobiologów z University of Arizona niejednokrotnie mniej groźne dla zdrowia jest szykowanie posiłków na desce sedesowej niż na kuchennej desce do krojenia!
REKLAMA
Moi drodzy niestety, nie da się w 100% ochronić przed zatruciem, ale pewne zachowania mogą pomóc nam znacząco zmniejszyć ryzyko. Niektóre z tych prostych czynności ochronnych, np. mycie rąk przed jedzeniem, wynikają ze zdrowego rozsądku, inne nie są tak oczywiste. Poznajcie kilka potencjalnych źródeł zakażenia w kuchni i zobaczcie, jak się przed nimi uchronić.

 
  • Kuchenna gąbka

Mała niepozorna kuchenna gąbka to siedlisko chorobotwórczych mikroorganizmów. W rzeczywistości może zawierać aż 150 razy więcej bakterii, pleśni i drożdży niż szczoteczka do zębów! Choć większość znajdujących się na niej zarazków raczej nie sprawi, że zachorujemy, to mogą zdarzyć się wśród nich i takie, jak Salmonella i E. coli, które są potencjalną przyczyną poważnych chorób. Aby zapobiec zatruciu, namoczcie gąbkę i podgrzewajcie ją przez 2 minuty w mikrofalówce lub namoczcie ją we wrzątku z dodatkiem octu lub soku z cytryny (pozostawcie gąbkę w roztworze, aż ten wystygnie). Zmieniajcie często gąbki i pamiętajcie, że ich brzydki zapach informuje o tym, że należy je jak najszybciej zastąpić nowymi.
 
  • Twoja lodówka

Nawet gdy posiadamy bardzo drogi, najnowszy model lodówki, musimy o nią regularnie dbać. Największym niebezpieczeństwem są tu grzyby pleśniowe, które doskonale rozwijają się w zamkniętych i niewietrzonych miejscach. Stosujcie zasadę: „Pierwsze weszło, pierwsze wyszło”. Lodówkę regularnie rozmrażajcie, jeśli nie posiada systemu, który zrobi to automatycznie. Pamiętajcie o jej myciu. Produkty muszą być w niej tak ustawione, aby powietrze mogło krążyć między nimi i je ochładzać. Niskie temperatury spowalniają rozwój bakterii, dlatego tak ważne jest, abyście upewnili się, że we wnętrzu panuje odpowiednia temperatura. Miejcie oko na termometr, a żadne zakażenie nie  będzie stanowiąc zagrożenia.
 
  • Deska do krojenia

Jedno z ulubionych miejsc bakterii. Specjaliści ostrzegają, że na desce do krojenia żyje nawet 50 razy więcej mikroorganizmów niż na desce klozetowej! Zazwyczaj używamy jednej lub dwóch desek do krojenia i nie zwracamy uwagi na to, co się na niej kroi. A to błąd, który grozi bólem brzucha i zatruciem. Zawsze powinniśmy oddzielać żywność ugotowaną od surowej. Ponadto aby zmniejszyć ryzyko przeniesienia bakterii z jednego produktu na drugi, stosujcie oddzielnie deski do krojenia surowego mięsa, ryb czy siekania warzyw. Dobra wiadomość jest taka, że materiał, z którego wykonana jest deska, nie ma znaczenia dla zdrowia. Możemy kroić na szklanej, plastikowej czy silikonowej powierzchni, ważne tylko, żeby była ona twarda.
 
  • Drewniane przedmioty

Jeżeli Nasze drewniane akcesoria kuchenne – łyżki, widelce, tłuczki, walki, chochelki, miski czy też deski – są popękane, sczerniałe lub uszkodzone, to nie zastanawiajcie się długo i obowiązkowo wymieńcie  je na nowe. Bakterie, które przedostaną się do szczelin i wnętrza takich sprzętów, mogą wydostawać się na zewnątrz, zakażając żywność. Pamiętajcie! Zmiana koloru drewna może świadczyć o jego gniciu, co równoznaczne jest z obecnością mikroorganizmów. Nie myjcie drewnianych naczyń i innych akcesoriów w zmywarce, ponieważ szybciej się poniszczą. Aby usunąć nieprzyjemne zapachy, np. ryby lub czosnku, potrzyjcie przedmiot połówką cytryny. Wycierajcie drewniane akcesoria po każdym umyciu.
 
  • Ściereczki

Bakterie czyhają na nas również na ściereczkach kuchennych i ręcznikach. Resztki pożywienia, temperatura, wilgoć to doskonałe warunki dla mikroorganizmów. Według mikrobiologów na kuchennym ręczniku można ich znaleźć nawet milion! Ścierki i ręczniki po użyciu dokładnie suszcie i często wymieniajcie. Do wycierania doraźnego używajcie kuchennych ręczników papierowych. Ścierki kuchenne zachowajcie wyłącznie do wycierania umytych naczyń i garnków. Często zmieniajcie ścierki i gąbki lub pierzcie je dwa razy w tygodniu w wysokiej temperaturze (minimum 70⁰C) albo z użyciem chlorowego wybielacza.


Czy zastanawialiście się kiedykolwiek jakie niebezpieczeństwa niesie kuchnia? Czy zastanawialiście się skąd mogło wynikać wasze zatrucie? Jak dbacie o swoje narzędzia kuchenne?


Już za tydzień zapraszam na kolejny artykuł, którego głównym tematem będzie: Czy czekolada stoi za plaga nadwagi i otyłości ?


Aneta Strelau
- od 15 lat dietetyczka kliniczna. Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezeska Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszaw: www.strelau.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Krakowie

kiedy
2019-10-18 19:00
miejsce
Teatr Zależny, Kraków, Kanonicza 1
wstęp biletowany
kiedy
2019-10-18 19:00
miejsce
Kijów Centrum, Kraków, al....
wstęp biletowany
kiedy
2019-10-18 20:00
miejsce
Artefakt Café, Kraków, ul, Dajwór 3
wstęp biletowany
kiedy
2019-10-19 18:00
miejsce
Piwnica pod Baranami, Kraków,...
wstęp biletowany




Szanowny Czytelniku!

Przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszych serwisów.
Zamykając ten komunikat (kliknięcie w przycisk "Przejdź Dalej" lub "X"), zgadzasz się na wskazane poniżej działania.


Stosowanie plików cookies i innych technologii

Wraz z naszymi partnerami stosujemy pliki cookies (ciasteczka) i inne pokrewne technologie, które mają na celu:
- Zapewnienie bezpieczeństwa podczas korzystania z naszych stron
- Ulepszenie świadczonych przez nas usług poprzez wykorzystanie danych w celach analitycznych i statystycznych
- Poznanie Twoich preferencji na podstawie sposobu korzystania z naszych serwisów
- Wyświetlanie spersonalizowanych reklam, które odpowiadają Twoim zainteresowaniom

Zakres wykorzystywania plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki. Bez wprowadzenia zmian ustawień, informacje w plikach cookies mogą być zapisywane w pamięci Twojego urządzenia.


Administratorzy danych

Administratorem tych danych jesteśmy my, czyli Twoje-Miasto Sp. z o.o., ul. Legionów 57A 86-300 Grudziądz jak również nasi Zaufani Partnerzy z którymi współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach do Twoich potrzeb i zainteresowań oraz wykonywanie różnych badań mających na celu polepszanie usług internetowych i dostosowywanie ich do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w Polityce Prywatności.


Jak wykorzystujemy Twoje dane

W ramach świadczonych przez nas usług staramy się wyświetlać reklamy odpowiadające Twoim zainteresowaniom, które dotyczą naszych produktów oraz produktów klientów korzystających z naszych usług reklamowych (marketing bezpośredni). W tym celu wykorzystujemy informacje zapisywane w plikach cookies, które otrzymujemy podczas korzystania z naszych stron. Nasze działania podejmowane są zgodnie z obowiązującym prawem w ramach tzw. uzasadnionego interesu administratora danych, ponieważ chcemy, by wszystkie nasze usługi, w tym wyświetlane reklamy, były najlepiej dopasowane do potrzeb użytkownika.


Wykorzystywanie Twoich danych przez naszych partnerów

Podobne działania w celach marketingowych podejmują nasi Zaufani Partnerzy, którym udostępniamy powierzchnię reklamową na naszych stronach. Wśród Zaufanych Partnerów znajdują się dostawcy technologii reklamowej, sieci reklamowe, domy mediowe, agencje interaktywne oraz reklamodawcy.
Nasi partnerzy gromadzą i wykorzystują informacje określające Twój sposób korzystania z naszych serwisów. Dzięki temu wyświetlają reklamy najbardziej dopasowane do uzyskanych informacji oraz udostępniają je innym podmiotom wyświetlającym lub zlecającym reklamę w Internecie.
W związku z reformą prawa ochrony danych osobowych nasi partnerzy potrzebują Twojej zgody na działania, których dokonują na naszych stronach. W przypadku jej udzielenia nasi partnerzy będą mogli, w ramach uzasadnionego interesu, wykorzystać Twoje informacje także dla celów analitycznych służących ocenie skuteczności podejmowanych działań marketingowych.
Pamiętaj, że ewentualna zgoda jest Twoją dobrowolną decyzją, natomiast brak jej udzielenia może wpłynąć na Twój komfort korzystania z naszych serwisów. Reklamy nieodpowiadające zainteresowaniom użytkownika są nie tylko nieatrakcyjne, ale i drażniące dla odbiorcy.

Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu (kliknięcie w przycisk "Przejdź do serwisu" lub "X"). Udzieloną zgodę możesz w każdej chwili wycofać, co jednak nie będzie równoznaczne z tym, że korzystanie z tych informacji do czasu wycofania zgody było niezgodne z prawem.


Jakie masz prawa?

Masz pełne prawo do zgłoszenia podmiotowi wykorzystującemu Twoje dane osobowe żądania dostępu do tych informacji, ich poprawiania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania. Pamiętaj jednak, że nie w każdym przypadku możliwe jest zrealizowanie Twoich praw w odniesieniu do informacji zapisanych w plikach cookies.

Więcej szczegółów znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.